Marco & De Handgemaakte Stropdas

Deze week stijgen de temperaturen weer naar tropische waarden. Nou niet per se hét moment om over de stropdas te schrijven. Ga ik ook niet doen, althans, niet over de juiste lengte of breedte, of over de ‘four in a hand’ -knoop te prefereren is boven de ‘dubbele windsor’. Laat ik graag aan anderen over. Nee, ik ga het hebben over ambacht en passie van maatdassenmaker Tessitura Albeni. ‘Een maatdas’, hoor ik u denken, ‘bestaat dat?’

maat das

Marco, de eigenaar van het atelier, ontvangt zijn klanten op het familielandgoed in Gallarate onder de rook van Milaan. Het huis met aangehecht atelier werd aangekocht in 1905, in het jaar dat Pietro Albeni zijn eigen naam verbond aan het nieuwe bedrijf Tessitura Albeni. In beginsel maakten ze wol, linnen en voeringstoffen voor vlaggen. Na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog overleefd te hebben, nam Pietro’s dochter de zaak over. Samen met een compagnon legden ze zich toe op het ontwikkelen en produceren van een breed scala van voeringsstoffen. Met als resultaat dat ze in 1954 een patent verwierven kanten gedragen kan worden). Vanaf de jaren zestig werden nog enkel handgemaakte dassen voor toonaangevende dassenmerken vervaardigd. Vanaf 1980 nam de vraag naar de ‘sartoriale’ das dusdanig toe dat de stap werd gezet naar een handgemaakte maatdas. En met succes, in Europa alleen al wordt aan meer dan 100 merken en winkels geleverd. Ook Tessuto Divino voert sinds 2007 de maatdassenlijn van Tessitura Albeni.

Nog even terug naar mijn persoonlijke ervaring ‘signore’ Marco. Het mag genoegzaam bekend zijn dat een Italiaan bij uitstek gepassioneerd kan vertellen over wat hem zoal bezighoudt. Groot wasdan ook het contrast gedurende mijn eerste kennismaking met Marco. Na een snelle espresso, werd ik welhaast meegesleurd het atelier in, alwaar mij meer 300 stukken zijden werden gepresenteerd. Of ik niet even een stof wilde kiezen, was de korte opdracht, zodat hij voor mij ter plekke een das zou maken. Enigszins overrompeld ging akkoord met een donkerblauw doek met lichtblauwe ‘polka dot’. Vakkundig werd ik opgemeten, de vorm en opties van de das zou hij wel voor me invullen. Ach, het toegeven aan deze typisch Italiaanse eigenwijsheid had ook wel weer z’n charmes. Anderhalf uur heb ik in een bijna pijnlijk, schurende stilte mogen aanschouwen hoe een ambachtelijke maatdas geboren wordt. Na elke handeling zocht Marco even oogcontact, gevolgd door een bevestigend knikje. Zo van, ‘this is how it’s been done…’

Willem Marten
Personal tailor