Maak kennis met onze nieuwe partner: Duyf Shoes

Tessuto Divino gaat samenwerken met Duyf Shoes in Haarlem, van Bart Duivenvoorden en Eelco Mobron. Voortaan kun je via ons ook de prachtige ontwerpen van Duyf aanschaffen. Tijdens de opening van ons nieuwe kantoor zijn ze ook aanwezig, je kunt dan hun schoenen uit de hand finished collectie aanschaffen in de kleur die je zelf wilt. We spraken Bart in zijn eigen winkel.

Bart aan het kleuren

De winkel van een van de weinige nog echte schoenmakers in Nederland is te vinden in de Paarlsteeg, vlakbij de Grote Markt in Haarlem. Wie er binnenloopt ziet gelijk dat het hier niet gaat om een fabrieksproduct, de schoenen worden op ambachtelijke wijze vervaardigd. Aan de muur hangen grote lappen leer in verschillende kleuren en in de hoek liggen tientallen houten leesten: “Daar komt dus de uitspraak ‘schoenmaker, blijf bij je leest’ vandaan. Het bovenstuk van de schoen maak je om de leest heen, daarna komt de zool erop”, vertelt Bart enthousiast.

Bij de familie Duivenvoorden draait het al generaties lang om schoenen. Bart laat een oude zwart-witfoto zien, op de afbeelding staan jongens die schoenen repareren. Hij wijst op de man rechts op de foto: “Dit is een foto uit 1934. Dat is mijn opa op school. Hij was eerst in dienst bij een schoenmaker, en begon op een gegeven moment voor zichzelf, hij had een schoenreparatiebedrijf.”

model Harrie blank

“Mijn oom heeft het bedrijf van mijn opa overgenomen, maar dat bestaat inmiddels niet meer. Intussen had mijn vader, die ook als schoenreparateur werkte, het bedrijf van zijn werkgever overgenomen en daar heeft mijn oom weer gewerkt totdat hij met pensioen ging. Zelf werk ik daar al sinds mijn veertiende.” Nog steeds werkt Bart een paar dagen per week in het bedrijf van zijn vader, als hij met pensioen gaat, neemt hij het bedrijf over.

De passie voor schoenen straalt er aan alle kanten vanaf: “Ik ben de hele dag bezig met schoenmaken; het in model schrapen van leesten, het stikken van zolen en het kleuren van het leer. Als me ’s nachts een idee te binnen schiet, probeer ik de verleiding te weerstaan om mijn bed uit te stappen en te beginnen met ontwerpen.  Dat lukt niet altijd, moet ik eerlijk toegeven. Ik heb tachtig tot honderd paar schoenen, allemaal zelf gemaakt. Prototypes, probeersels.”

Wanneer Bart niet bezig is met schoenen maken, repareren of ontwerpen, geeft hij één keer in de twee weken les op een school in Amsterdam. Welk vak? “Schoenmaken natuurlijk.”

Sfeer foto raam

Een belangrijke overeenkomst tussen Duyf en Tessuto Divino is dat modetrends er geen rol spelen. Bart gaat bij zijn ontwerpen uit van wat hij zelf mooi vindt en interesseert zich niet in trends: “Mijn schoenen gaan ook makkelijk 10 jaar mee, dus waarom zou ik dan op trends letten?”

Naast zestig paar maatschoenen per jaar – “meer kunnen mensenhanden niet aan” – produceert Duyf zo’n 350 tot 400 hand finished modellen. Omdat de schoenen op de hand gekleurd worden, zijn de mogelijkheden eindeloos: “Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.”, Bart loopt naar een schap waar tientallen prototypes liggen: “Kijk, met een vlam, een kaal gepoetste neus of een vintage-look bijvoorbeeld.”

Tijdens de opening van het nieuwe kantoor van Tessuto Divino, kun je zelf een paar hand finished-schoenen aanschaffen. Je kiest een ongekleurd, blank model en die wordt dan ter plekke gekleurd op de manier die jij wilt: “Je hebt de keuze uit 17 kleuren en verschillende effecten en ik neem alle maten mee.”

 

De opening van het nieuwe kantoor (Prinsengracht 697) vindt plaats op zondag 23 november, 11:00 – 15:00.

 

Willem Marten
Personal tailor