Doe iets rebels met je smoking

De feestdagen komen er weer aan, dus is het tijd om na te denken over wat je aantrekt naar al die feestjes en borrels. Natuurlijk mag een goede smoking niet ontbreken in de kast van een gentleman. Mijn advies: draag dit jaar geen zwarte, maar een nachtblauwe smoking.

Bond Nachtblauw Smoking

Er is helemaal niks mis met een zwarte smoking, maar erg spannend is het niet. Iedereen draagt een zwarte smoking en je wilt je toch onderscheiden van de andere gasten. Nachtblauw is nog steeds chic, maar ook een wat warmere, vriendelijkere en minder strenge kleur dan dat harde, koude zwart. Je kan laten zien dat je er net iets meer over hebt nagedacht.

Voor een smoking adviseer ik een dunne, lichte stof. Goede feestjes en borrels zijn vaak warm, dus dan wil je niet te veel aan hebben. Maar, als je het niet zo snel warm hebt, of bereid bent ‘pijn te lijden om mooi te zijn’, neem dan een nachtblauw smokingjasje van velours. Het is een iets dikkere stof met een mooie glans. Het leeft en het werkt, en dat is mooi.

Velours geeft een goed retro gevoel, omdat het in de jaren ‘60 en ‘70 veel gedragen werd. Maar het is ook een mooie knipoog naar de historie, de originele rookjasjes werden namelijk van velours gemaakt. Na het roken deed je weer je wollen dinerjasje aan, om de kaas te eten. Zo vermengde de geuren van rook en kaas niet.

Als je echt helemaal all out wilt gaan, trek dan onder je nachtblauwe velours jasje een witte flanellen broek. Dit is niet meer helemaal black-tie, maar ik vind dat zoiets moet kunnen. Ik zou er gewoon lak (pun intended) aan hebben.

Een ruimte vol mannen in zwarte smokings is saai. Het is een goede gelegenheid om je te onderscheiden. Heb je nou al een mooie zwarte smoking, dan kun je ook door details opvallen. Draag een felle sok of een gekke vlinderdas met bijpassende bretels. Met een vlinderdas kun je het verschil maken en daar mag je best ver in gaan. Ik zag laatst iemand met een camouflage vlinderdas, het stond uitstekend.

Kortom: doe iets afwijkends. Als jij je met een rebelse, excentrieke smoking comfortabel voelt, schroom dan niet en ga er gewoon voor.

 

Groet,

Willem

Willem Marten
Personal tailor